Ošatka receptů navíc
Chlebová polévka
1,5 l vody, 20 g tvrdého chleba, 40 g másla, 60 g kořenové zeleniny, 1 menší cibule, sůl, mletá sladká paprika, kmín, stroužek česneku, 1-2 vejce, petrželka
V hrnci rozpálíme máslo, přidáme chléb nakrájený na menší kousky, na nudličky nakrájenou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek a vše trochu osmahneme. Přidáme lžičku papriky, zamícháme, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme, až se chléb rozvaří.
Povařenou polévku můžeme, ale nemusíme prolisovat. Nakonec do polévky vlijeme rozkvedlaná vejce a za stálého míchání necháme srazit. Do talířů rozdělíme petrželku a zalijeme polévkou.
Žebračka
3/4 l vody, 200 g chleba, sůl, kmín, 1/4 l kysané smetany nebo mléka, 1 menší cibule, 40 g másla, 1 vejce
Starší tvrdý chléb rozlámeme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Přecedíme a rozvařený chléb prolisujeme. Do polévky zamícháme vejce rozšlehané v mléce nebo ve smetaně, máslo a přisolíme. Nakonec přidáme do červena osmaženou, drobně nakrájenou cibulku.
Pivní polévka s chlebem podle M. D. Rettigové
Rozkrájej chleba do hrnku, aby bylo něco přes polovic, pak na něj nalej studené pivo, přidej trochu kmínu, osol to a nech to vařit, až se chléb rozvaří.
Do jiného hrnku vraz 3 vejce, dej k nim kus másla, 3 dkg cukru a koflíček husté kyselé smetany, dobře to rozmíchej, pak to vlij do polívky a nech ji za ustavičného míchání ještě chvilku povařit a polívka je hotova.
Kdo ji chce mít přikyslou, může do ní přimíchat několik lžic vinného octa a přidat cukru.
Takto se může dělat i polívka z vody místo piva, jenže se místo kyselé smetany vezme sladká a cukr se vynechá. Pak se jmenuje žebrácká polívka.
Polévka s černým chlebem
Černý tvrdý chléb rozlámeme na kousky, vhodíme do vody se solí a kmínem. Trochu omastíme a vaříme 1/2 hodiny. Pak zalijeme koflíkem kyselé smetany nebo sladkého mléka, zahuštěného moukou a necháme opět povařit. Zahustíme vejcem a podáváme.
Chlebová polévka podle Marie Vlkové
1 1/2 l vody, 100 g tvrdého chleba, sůl, čtvrtlitrový hrnek očištěné nakrájené kořenové zeleniny, 1 kostka masoxu, pepř, 2 žloutky, 1/4 l kysané smetany, 1 cibule
Rozkrájený chléb, zeleninu, cibuli a mosox vaříme v osolené vodě 15 minut. Pak polévku propasírujeme nebo rozmixujeme. Nakonec ji zahustíme žloutky rozmíchanými ve smetaně, opepříme a podle chuti osilíme.
Chlebová smetanová polévka podle A. Kejřové
5 krajíčku chleba, 2 l polévky z 65 dkg telecích kostí, sůl, kmín, trochu celerové natě, 2 dkg másla, 1/8 smetany, 2 žloutky
5 krajíčku suchého chleba dáme do 2 l slabší lehce osolené polévky upravené z 65 dkg telecích kostí. Přidáme špetku tlučeného kmínu, lžíci drobně nakrájené celerové natě, přisolíme a necháme 1/2 hodiny zvolna vařit. Pak polévku procedíme, přidáme k ní kousek másla, hrneček sladké smetany, 2 žloutky rozmícháme a krátce povaříme, aby se polévka nesrazila.
Chlebová polévka s kmínem
300 g tmavého chleba, 2 lžičky kmínu, sůl, 1- 1 1/4 l vody, 2 lžíce másla, petrželka, česnek
Tvrdý chléb, hlavně kůrky, okrájíme nebo rozlámeme a rozvaříme ve vodě s kmínem a solí. Občas zamícháme, aby se polévka nepřipálila. Rozvařený chléb můžeme promixovat nebo jej necháme v kouscích. Do polévky přidáme máslo, jemně nakrájenou petrželku a 1 -2 stroužky utřeného česneku.
Chlebová omáčka podle Marie Vlkové
70 g tvrdého chleba, 3O g cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička polévkového koření, 30 g slaniny, 1 1/2 l hovězího vývaru, trochu majoránky, kmínu, na špičku nože zázvoru, 1/4 lžičky sladké papriky, sůl
Na vyškvařené slanině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájený česnek, papriku, kmín a rozlámaný starší chléb. Vše zalijeme půl litrem horkého hovězího vývaru a 10 minut povaříme. Pak rozvařený chléb propasírujeme, omáčku osolíme, zalijeme 100 ml vývaru a povaříme do zahoustlé omáčky. Ochutíme polévkovým kořením, zázvorem, majoránkou a podle chuti přisolíme. Omáčka chutná k vařenému hovězímu masu s brambory a s červenou řepou.
Chlebová omáčka - Bread Sauce ( Velká Británie)
60 g strouhanky bez kůrky, 1/4 l mléka, 4 hřebíčky, 1 cibule, pepř, sůl
Cibuli oloupeme, napícháme do ní hřebíčky a vaříme v mléce asi 10 minut. Potom ji vyjmeme a za stálého míchání přidáme do vařícího mléka strouhanku, máslo, pepř a sůl. Vaříme na mírném ohni, až omáčka zhoustne. Tuto typickou anglickou omáčku podáváme k drůbeži, bažantům a koroptvím.
Kapr s černou omáčkou
Kapra o hmotnosti 1 1/2 kg nasekáme na porce, osolíme a necháme odležet. Opečeme na rožni také s jablky (1/2 kg) a chlebem (100 g). Topinky a jablka pak umeleme, vložíme do nádoby s vývarem, vínem, kořením - pepř, tlučený hřebíček, šafrán, med, špetka soli. Povaříme asio 15 minut a vlijeme na kapra. Před podáváním ozdobíme smaženými jablky, sypeme skořící.
Vepřové po staročesku
500 g masa, 20 g sádla, cibule, sůl, kmín, pepř, 1/4 l piva, 3 lžíce strouhaného chleba
Na sádle zpěníme cibuli, pak přidáme na kostky nakrájené oslené maso a za občasného podlití dusíme doměkka. Št'ávu necháme vysmahnout, posypeme strouhaným chlebem, zasmahneme, okořeníme pepřem a kmínem, podlijeme sběračkou vody a dolijeme pivem. Podáváme s brambory nebo chlebem.
Hovězí závitky s chlebovou omáčkou
4 plátky hovězí z kýty, 50 g slaniny, 1 větší naložená okurka, 50 g sádla, 2 cibule, 4 lžíce strouhaného chleba, sůl, sladká mletá paprika
Plátky masa dobře rozklepeme, osolíme, obložíme slaninou obalenou v paprice, dílkem okurky, zavineme a spíchneme. V horkém tuku opečeme závitky po všech stranách, přidáme drobně pokrájenou cibuli, osmažíme ji vedle masa, základ trochu osolíme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou.
Měkké závitky vyjmeme na nahřátý talíř, št'ávu zasypeme chlebem, zakryjeme pokličkou a bez míchání necháme navlhnout. Potom zamícháme, podle potřeby zalijeme vodou nebo vývarem a povaříme. Št'ávu můžeme ochutit kouskem masoxu. Podáváme ji necezenou, jako příloha jsou vhodné brambory a kompot.
Roštěnka na pivě
5 roštěnek a 120 - 150 g (hovězích plátků), 200 - 300 ml piva (7 - 10°), 50 g chleba, 200 g cibule, 100 g tuku (oleje), sůl, pepř, vývar z kostí(i z kostky)
Roštěnky na okrajích několikrát nakrojíme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka na tuku po obou stranách opečeme. Poté přidáme jemně nakrájenou cibuli, společně osmahneme dozlatova, zastříkneme vývarem smíchaným z pivem a dusíme doměkka. Roštěnky (plátky) vyjmeme, št'ávu zahustíme strouhaným chlebem. Dolijeme zbytek piva a mírně povaříme. Poté št'ávu přecedíme na dušené roštěnky (plátky). podáváme s restovanými brambory a cibulkou.
Zeleninové chlebíčky
400 g rajčat, 4 zelené papriky, 100 g cibule, 100 g másla, 50 g tvrdého sýra, 4 vejce, sůl, pepř, máslo chléb
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme oloupaná zrnek zbavená rajčata, rozkrájená na čtvrtky. Podusíme, až pustí št'ávu, přidáme na nudličky nakrájené papriky, zbavené zrnek. Dusíme chvíli bez podlévání, až se všechna št'áva vydusí. Potom přilijeme rozkvedlaná vejce, přisolíme, pepříme a dobře promícháme. Necháme na mírném ohni ztuhnout. Připravené krajíčky chleba potřeme slabě máslem a vychladlou zeleninou. Posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Zapečeme v troubě na plechu, až se sýr rozpustí a okraje chlebíčku zčervenají. Podáváme k teplému čaji.
Chlebový pudink
4 lžíce rostrouhaného chleba, 4 žloutky, 60 g cukru, 50 g másla, citrónová kůra, na špici nože skořice, ze 4 bílků sníh
Tvrdý chléb nastrouháme a prosejeme. Máslo utřeme s cukrem do pěny a za stálého tření přimíchám jeden žloutek po druhém. Potom přidáme polovinu chleba, koření a po částech tuhý snih z bílků, který zasypáváme zbylým chlebem. Pudink dáme do dobře vymazané, nastrouhaným chlebem vysypané formy a vaříme v páře 1 hodinu. Podáváme s vinnou pěnou.
Vinná pěna
1/4 kg zavařeniny z višní, 1/4 l vody nebo 1/8 l vody a 1/8 l bílého vína, 2 lžíce cukru, 1 kávová lžička škrobové mouky
Zavařeninu zalijeme vodou nebo vodou smícháme s vínem a rozvaříme ji s cukrem. Škrobovou moučku rozmícháme v troše studené vody, přilijeme ji k omáčce a nechám přejít var. Stejným způsobem můžeme připravit jakoukoli jinou ovocnou omáčku.
Chlebový dort podle Marie Vlkové
6 žloutků, 8 bílků, 200 g pískového cukru, 80 g přesátého strouhaného chleba, 1/4 lžičky skořice, 1 tlučený hřebíček, kůra z 1 citrónu, 200 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 15 g másla a přesátá strouhanka do formy, pikantní zavařenina
Žloutky utřeme z cukrem do pěny. Pak přidáme chléb smíchaný s ořechy, kakaem, skořicí, hřebíčkem a citrónovou kůrou a lehce vmícháme sníh z bílků. Hmotu vložíme do vymazané formy, vysypané strouhankou a pečeme mírně 45 minut. Hotový vychládlý dort rozkrojíme, namažeme zavařeninou a povrch potřeme citrónovou polevou.
Chlebový dort (Polsko)
500 g pšeničného chleba, 2 lžíce křenu, 125 ml šlehané smetany, 2 vařená vejce, 50 g másla, sardelová pasta
Pomazánka s šunkou
100 g šunky, 1 lžíce másla, 1 lžička hořčice, 1 vařené vejce, sůl, pepř
Pomazanka sýrová
80 g sýra, 80 g másla
Pomazánka dle chuti
200 - 300 g paštiky, sardinky, šproty, uzený losos nebo jiné, rajčata, sladkokyselá okurka, petrželka.
Odřízneme spodní a vrchní kůrku chleba. Skrojíme rovně i strany, abychom zachovali tvar dortu. Příčně jej rozřízneme na 4 až 5 plátů. Každý plát potřeme jinou pomazánkou. Okraje potřeme sardelovým máslem. povrch dortu rozdělíme nožem na dílky, ale nenakrojíme. Každý díl ozdobíme tak, aby bylo možno mezi ozdobami dort krájet. k ozdobě použijeme šlehačku s křenem, vařená vejce, sardinky, rajčata, petrželku a okurky.