Fotopostup výroby chleba

 

Výroba chleba

 

1. Semletí zrna.

2. Zpracování brambor.

3. Prosetí mouky.

4. Brambory uvařené, strouhané na jemno.

5. Zadělání těsta.

6. Doba kynutí.

7. Vložení do formy.

8. Voda k vytvoření vlhkosti.

Fotopostup výroby otrubového chleba podle Dr. Kneippa

 

 

Mouku s otrubami dáme do dřevěné nebo keramické mísy, ne kovové a smícháme. Pak směs přelijeme takovým množstvím vody, abychom zadělali těsto houbovité struktury. Množství vody nelze přesně určit, závisí na kvalitě mouky a otrub. Mísu s těstem přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme přes noc stát v teplé místnosti. Do těsta nesmí přijít žádný kvásek ani droždí, ani sůl nebo koření. Druhý den rozdělíme těsto na válu na 12 stejných kousků a vytvarujeme malé podlouhlé večky, které klademe na vymazaný plech. Pec nebo troubu předehřejeme na 200 °C, plech s večkami vsadíme do pece a pečeme do zlatova. Asi deset minut před koncem pečení teplotu snížíme na 160 °C. Bochníčky vyjmeme z trouby a hned vložíme na 3 až 4 minuty do vařící vody. Doslova nabobtnají. Potom je vrátíme zpět do horké trouby či pece, aby oschly. Upečený chleba uchováváme na chladném místě. Pokud kůrka ztvrdne, zavineme jej do vlhké utěrky. Dr. Kneip, doporučuje tento chleba jíst při některých zažívacích těžkostech. Pro vysoký obsah hrubé vlákniny působí také proti zácpě.