Obilné pokrmy
Žito
Pod pojmem obiloviny si představujeme zralé plody kulturních trav, zrno získané vymlácením. Obiloviny nám poskytují základní složku naší stravy; pro vysoký obsah sacharidů. Obiloviny obsahují bílkoviny. Z ostatních látek obsahují obiloviny vitamíny skupiny B, z nerostných látek zvláště vápník, fosfor a železo. Vitamíny a nerostné látky jsou v obilném zrnu obsaženy v povrchových vrstvách. Čím více se tedy zrno opracovává, loupe a vymílá, tím více se znehodnocují vitamíny a látky přecházející do otrub.V racionální výživě dáváme tedy přednost tmavé mouce, celozrnnému pečivu, ječné lámance.
Ovesné placky
Jejich příprava velice jednoduchá. Potřebujeme 640 g ovesných vloček,160 g vody,1 lžička soli,2 lžičky kmínu.
Vločky rozmícháme společně s ostatními surovinami, přelijeme vařící vodou nebo zeleninovým vývarem. Vyčkáváme do momentu než veškerá voda nasákne. Tvarujeme na vymaštěný plech a pečeme.
Ovesné placky s česnekem
300 g vloček, majoránka, 2 stroužky česneku, 1/2 strouhané cibule, sádlo nebo olej na smažení, sůl
Placky můžeme připravit ze studeného nebo z teplého těsta.
Příprava ze studeného těsta: ovesné vločky zalejeme studenou vodou, tak aby všechny byly namočeny, nesmí však ve vodě plavat. Nechám v ledničce nasáknout 24 hodin. pak přidáme sůl, prolisovaný česnek, nastrouhanou cibuli, majoránku. Směs dobře promícháme. Smažím na sádle nebo oleji na lívanečníku nebo pánvi zobou stran do růžova. můžeme také upéct jednu velkou placku v troubě na dobře vymaštěném plechu. Při pečení jednou obrátíme.
Příprav z teplého těsta: ovesné vločky přelejeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme. Použijeme-li zelennový vývar, nemusíme již dochucovat. V opačném případě dochutíme jak shorauvedeno. Smažíme jako placky za studena.
Žitné placky
Na žitné placky potřebujeme jemně pomletou žitnou mouku v množství 300 g a vodu o obsahu 150 ml,drcený kmín a sůl.
Mouku, kmín, vodu a sůl vypracujeme.Vzniklé těsto zpracujeme do tvaru kuliček, které následně vyválíme na placky velikosti plochy dlaně. Placky pokládáme na vymazaný plech a při nízké teplotě pečeme do zlatova.
Pšeničné placky s květákem
2 šálky celozrnné pšeničné mouky, 1 šálek vody, 2 šálky květáku nakrajeného, 1/4 šálku celeru, 1 středně velká cibule nakrájená na kostíčky, 1 malá zelená paprika nakrájená na kostičky, 1 šalek pevného tofu rozdrobeného, 1 1/2 lžička soli, 1 lžička černého pepře, 1 lžička římského celého kmínu, 1 lžička fenyklových semínek, olej na smažení
Smícháme mouku, sůl, vodu a dobře promícháme. Těsto necháme 15 minut odpočívat. Smícháme květák, celer, cibuli, zelenou papriku, tofu, sůl a vaříme dokud květák nezměkne. K vychladlým surovinám přidáme černý pepř, římský kmín, fenyklová semínka a promícháme. Těsto promísíme, rozdělíme na 12 částí a z každé vytvoříme placku o průměru 12 cm. Každou naplníme květákovou směsí a v polovině přehneme. Okraje těsta navlhčíme, přitiskneme k sobě a uhladíme. Vkládame do oleje a pečeme do zlatova.
Ovesné placky se zeleninou
3/8 l mléka, 120 g ovesných vloček, 150 g vařené nebo dušené míchané zeleniny (mrkev, brukev, květák, hrášek, celer nebo možno použít některou zmrazenou směs), 2 vejce, sůl, tuk na smažení, petrželka nebo pažitka
Vločky namočíme na dvě hodiny do mléka, potom přidáme žloutky, rozmícháme, osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a nakonec tuhý sníh z bílků. Na tuku smažíme malé vyšší placky, které při podávání sypeme zeleninovou natí.
Kukuřičné placky s pohankou
250 g kukuřičné krupice, 0,5 l vody, 1 lžička soli, 2 lžíce slunečnicového oleje, 50 g pohanky, sádlo nebo olej na smažení
Kukuřičnou krupici zalejeme v míse vodou, která musí být měkká.(nejlépe destilovaná). Necháme bobtnat asi 1 hodinu. Pohanku umeleme na mouku, po nabobtnání kukuřičné krupice ji přidáme do mísy spolu se solí a olejem a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme tenké placky, které pečeme z obou stran na pánvi v rozpáleném tuku nebo v dobře vyhřáté troubě na silně vymazaném plechu. Pečeme do růžova asi 20 minut.
Čapáty
250 - 300 g mouky v poměru 2/3 hladké pšeničné mouky, 1/3 celozrnné mouky, vodu, sůl
Mouku smícháme v míse a s vodou vypracujeme poddajné těsto. Těsto dobře prohněrteme a utvoříme z něj koule velikosti bramboru. Koule roztlačíme na vále do stran, nakonec okraje rozválíme válečkem. Pečeme v suché nebo lehce olejem vymazané pánvi nejprve krátce z jedné strany, pak trochu déle z druhé strany. Pak placku obrátíme a dopečeme z prvé strany, až se těsto nafukuje. Viz podrobný a detailně popsaný recept v sekci Úvodní stránka.
Suchá obilná placka - Pita
400 g celozrnné pšeničné mouky (můžeme smíchat v poměru 1:1 mouku pšeničnou s moukou ovesnou, kukuřičnou nebo žitnou), přibližně 150 ml vody, 2 lžičky soli
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a s vodou vypracujeme těsto. Těsto musí být tužší, ale musí se nechat dobře na tenko rozválet. Těto necháme pod miskou na vále 30 minut odpočinout. Pak jej rozdělíme na několik kousků, vytvarujeme koule a ty rozválíme na tloušt'ku 2 mm. Pečeme na suché těžké pánvi. při pečení několikrát obrátíme.
Ovesné karbenátky se slaninou
150 - 200 g ovesných vloček, 50 g slaniny, 100 g salámu, 1/2 cibule, sůl, pepř, majoránka, česnek, 1 vejce, strouhanka, na obalení hladká mouka, vejce a strouhanka, tuk na smažení
Vločky uvaříme ve vodě na kaši. Do husté prochladlé kaše vmícháme umletouslaninu, salám a cibuli, česnek utřený se solí, mletý pepř a rozemnutou majoránku. Máme-li možnost, můžeme přidat i 10é g vařené mleté zeleniny, nebo 100 g na cibulce udušených hub nebo lžíci sušených kvasnic. Směs spojíme vejcem a podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme malé karbenátky, které obalujeme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách smažíme na tuku. Podáváme se špenátem nebo s míchanou dušenou zeleninou a s bramborem nebo s bramborovou kaší a se salátem. Chutnají i s chlebem s hořčicí.
Ovesné karbenátky s droždím
200 g ovesných vloček, 50 g tuku nebo slaniny, 1 cibule, 100 g droždí, sůl, 1 vejce, mletý kmín, pepř, petrželka, strouhanka, na obalení mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Vločky uvaříme ve vodě na hustou kaši. Na tuku nebo rozškvařené slanině osmahneme cibuli, přidáme rozdrobené droždí a osmažime. K vychladlé kaši přidáme droždí, sůl, koření, petrželku a vejce. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžíci vykrarujeme kousky, navlhčenou rukou tvoříme malé karbenátky, které obalujeme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách smažíme v tuku. Podáváme s dušenou zeleninou a s vařenými brambory, nebo s bramborovou kaší a se salátem.
Karbenátky s přídavkem ovesných vloček
250 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), 10é g ovesných vloček, sůl, 1/2 cibule, pepř, majoránka, česnek, petrželka, 1 vejce, strouhanka, na obalení mouka, vejce a strouhanka, tuk na smažení
Vločky uvaříme ve vodě na hustou kaši. Prochladlou přidáme k mletému masu, okořeníme jemně nakrájenou cibulí, petrželkou, česnekem utřeným se solí, pepřem a majoránkou. Spojíme vejcem a podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme karbenátky a obalujeme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme po obou stranách do zlatova. Podáváme obvyklým způsobem.
Ovesné karbenátky se zeleninou
400 g kapusty nebo polovina kapusty a polovina květáku, 10é g ovesných vloček, sůl, 2é g tuku, 1/2 cibule, 100 g čerstvých hub, česnek, 1 vejce, strouhanka, na obalení hladká mouka, vejce a strouhanka, tuk na smažení