Pohankové pokrmy

 

Polévka s pohankou a houbami

 

1 1/4 l vývaru ze zeleniny, hrst čerstvých hub, 40 g pohanky, 1/2 cibule, 50 g másla, 40 g hladké mouky, lžička papriky, špetka pepře, česnek, sůl

 

Pohanku přebereme, spaříme, necháme okapat a osmahneme. Zalijeme vývarem ze zeleniny, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby, sůl a dáme vařit. Na zbylém tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme ji moukou, osmahneme, okořeníme pepřem a paprikou, zalijeme prochladlou polévkou, rozšleháme a dobře povaříme. Hotovou polévku okořeníme česnekem utřeným ze solí.

 

Pohanka dušená

 

250 g pohanky, 40 g tuku, sůl, voda

 

Přebranou a spařenou pohanku osmahneme a zalijeme vodou, aby byla potopená, osolíme a bez míchání dusíme pod pokličkou jako rýži. Další potřebnou vodu můžeme postupně po lžících přilévat. V případě většího množství vody najednou pohanka rozvařená a ne zrnitá. Měkkou pohanku omastíme a posypeme orestovanou cibulí. Takto upravenou pohanku podáváme jako přílohu k uzenině, k dušeným masům.  Dušenou pohanku posypanou strouhaným sýrem možno podat jako samostatný pokrm doplněný salátem nebo zelenonovou přílohou.

 

Pohanková kaše na slano

 

1  l vody, 250 g pohanky, sůl, 60 g slaniny

 

Přebranou a spařenou pohanku na suché pánvi trochu opražíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařenou kaši na talířích podáváme s orestovanou cibulkou. Pokud chceme pohanku mít vydatnější , zavaříme s mlékem.

 

Pohanková kaše

 

1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 40 g tuku, 1 cibule, 120 g brynzy

 

Uvařenou pohankovou kaši doplníme rozpuštěnou brynzou a orestovanou cibulkou.

 

Pohankové škubánky

 

Z tuhé pohankové kaše vykrarujeme lžíci namočenou v horkém tuku škubánky, které ještě opečeme a podáváme jako příkrm nebo samostatný pokrm.

 

Pohanková kaše

 

1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 3 vejce

 

Uvaříme slanou kaši a když zhoustne, vmícháme do ní vejce a necháme srazit. Hotovou kaši na talířích mastíme máslem a podáváme se salátem.

 

Pohanková kaše na sladko

 

1 l mléka, 230 g pohanky, špetka soli

 

Přebranou a spařenou pohanku zalijeme studeným mlékem se solí a pomalu za občasného míchání, nejlépe ve vodní lázni, vaříme do zhoustnutí. Hotovou kaši poléváme máslem, sypeme cukrem se skořicí, strouhaným perníkem nebo pracharandou.

 

Pohankový nákyp

 

1 l mléka, 230 g pohanky, 60 g cukru, 60 g másla, 2 vejce, citrónová kůra, špetka soli, 150 g sušených švestek nebo meruněk, nebo 2 - 3 jablka a hrstka rozinek, tuk na formu a na povrch

 

V mléce se špetkou soli uvaříme přebranou a spařenou pohanku na hustou kaši. Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny, přidáme trochu citrónové kůry, prochladlou kaši a nakonec pevný sníh z bílků. Nákypovou formu vymastíme a střídavě do ní vrstvíme kaši a sušené ovoce nebo syrová nakrouhaná jablka a rozinky. Poslední vrstvou bude kaše. Povrch kaše pokropíme máslem a nákyp upečeme v předehřáté troubě za půl až tři čtvrti hodiny. Při podávání sypeme cukrem.