Pohankové pokrmy
Polévka s pohankou a houbami
1 1/4 l vývaru ze zeleniny, hrst čerstvých hub, 40 g pohanky, 1/2 cibule, 50 g másla, 40 g hladké mouky, lžička papriky, špetka pepře, česnek, sůl
Pohanku přebereme, spaříme, necháme okapat a osmahneme. Zalijeme vývarem ze zeleniny, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby, sůl a dáme vařit. Na zbylém tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme ji moukou, osmahneme, okořeníme pepřem a paprikou, zalijeme prochladlou polévkou, rozšleháme a dobře povaříme. Hotovou polévku okořeníme česnekem utřeným ze solí.
Pohanka dušená
250 g pohanky, 40 g tuku, sůl, voda
Přebranou a spařenou pohanku osmahneme a zalijeme vodou, aby byla potopená, osolíme a bez míchání dusíme pod pokličkou jako rýži. Další potřebnou vodu můžeme postupně po lžících přilévat. V případě většího množství vody najednou pohanka rozvařená a ne zrnitá. Měkkou pohanku omastíme a posypeme orestovanou cibulí. Takto upravenou pohanku podáváme jako přílohu k uzenině, k dušeným masům. Dušenou pohanku posypanou strouhaným sýrem možno podat jako samostatný pokrm doplněný salátem nebo zelenonovou přílohou.
Pohanková kaše na slano
1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 60 g slaniny
Přebranou a spařenou pohanku na suché pánvi trochu opražíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařenou kaši na talířích podáváme s orestovanou cibulkou. Pokud chceme pohanku mít vydatnější , zavaříme s mlékem.
Pohanková kaše
1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 40 g tuku, 1 cibule, 120 g brynzy
Uvařenou pohankovou kaši doplníme rozpuštěnou brynzou a orestovanou cibulkou.
Pohankové škubánky
Z tuhé pohankové kaše vykrarujeme lžíci namočenou v horkém tuku škubánky, které ještě opečeme a podáváme jako příkrm nebo samostatný pokrm.
Pohanková kaše
1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 3 vejce