Obilné kaše
Proti jinému obilí je pšenice výživnější a dá se déle skladovat bez podstatných ztrát. Je zdrojem škrobu, bílkovin, tuků a vitamínů zvláště B1 a E.
Obiloviny komplexně obsahují vitamíny skupiny B, z nerostných látek vápník, fosfor, železo. Vitamíny a nerostné látky jsou v obilném zrnu obsaženy v povrchových vrstvách. Čím více se zrno zpracovává, tím více se znehodnocují vitamíny a nerostné látky přecházející do otrub.
Ovesná kaše podle Guntera
4 lžíce ovesného šrotu, 1 lžíce sezamového nebo mandlového šrotu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce medu nebo třtinový cukr, 1 lžička anýzu nebo kmínu, 1 banán, posypat slunečnicovým semínkem.
Sladký šrot máčený podle Guntera
4 lžíce šrotu, 2 lžíce oleje nebo tvarohu, 2 lžíce hrozinek, 1 rozmačkaný banán nebo 1 postrouhané jablko, 1 lžička medu, troška cibule, 1 lžička citrónové štavy, posypat mletými ořechy nebo mandlemi. Kukuřičný šrot je lépe stravitelný než šrot pšeničný.
Pikantní šrot podle Guntera
6 lžic máčeného šrotu, 1 lžíce droždí, 1 lžíce koření, 2 lžíce krájené cibule, česnek, hořčice, ředkev nebo feferonky.
Jáhlová kaše na sladko
1 litr mléka, 200 g jáhel, špetka soli, lžíce cukru
Přebrané a spařené jáhly zalijeme v hrnci studeným mlékem. Osolíme a pomalu za častého míchání, nejlépe ve vodní lázni, vaříme asi půl hodiny. Uvařenou kaši přisladíme. Na talířich mastíme kaši rozpuštěným máslem a sypeme skořicovým cukrem nebo strouhaným perníkem promíchaným se skořicí a cukrem. Jáhlová kaše je dobrá také s pracharandou ze sušených hrušek nebo po hanáckém způsobu omaštěná máslem a politá rozvařenými sladkými povidly. Cukr můžeme nahradit medem. Při podávání doplníme jáhlovou kši některým kompotem nebo kaši přímo v dovářející se kaši uvaříme předem namočené sušené švestky.
Jáhlová kaše na slano
1 litr mléka, 200 g jáhel, sůl
Slanou jáhlovou kaši vaříme stejným způsobem, jenom mléko více osolíme. Slanou jáhlovou kaši podáváme omaštěnou sádlem a posypanou osmaženou cibulkou a škvarky. Slaná jáhlová kaše také výborná příloha.
Jáhlová kaše také slaná
Jáhly 150 g, cibule 80 g, 2 polévkové lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička solčanky, majoránka, muškátový oříšek, pórek nebo petrželová nat',mořská sůl, voda, semínka dýně
Za stálého míchání asi 20 minut povaříme jáhly a dochutíme kořením, solčankou a rozetřeným česnekem. Zdobíme podušenou cibulí, pórkem nebo na sucho opraženými semínky z dýně.
Kroupová kaše na sladko
250 g krupek, 1/2 l vody, 1 litr mléka, sůl, 20 g tuku, 50 g cukru
Vyprané krupky necháme okapat a potom je na rozehřátém tuku za stálého míchání osmahneme. Zalijeme vrouí vodou,přidáme sůl a vaříme, až se voda vyvaří. Potom přilijeme vroucí mléko a krupky uvaříme na kaši. Před dovařením kaši osladíme. Podáváme posypané skořicovým cukrem a maštěné máslem.
Kroupová kaše na sladko s jablky
300 g krupek, 1/2 l mléka, sůl, 500 g jablek, 60 g másla, 50 g cukru, skořice
Přebrané a vyprané krupky uvaříme ve vodě se špetkou soli dopoloměkka, scedíme, potom přidáme oloupaná a a nudličky nastrouhaná jablka, mléko a dusíme. Kaši podáváme maštěnou máslem a sypanou cukrem se skořicí.
Krupicová kaše na slano
1 litr mléka, 130 g krupice, sůl, 60 g másla, 1 cibule
Na třetině tuku opražíme dožluta krupici, zalijeme ji mlékem, osolíme a dobře promícháme. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Rozdělíme na talíře, posypeme osmaženou cibulkou a polijeme máslem. podáváme jako přílohu k leču nebo i k jiné dušené zelenině. Se sázenými vejci nebo s opečenou slaninou ji podváme jako samostatný pokrm a doplníme salátem nebo okurkou.
Krupicová kaše s vejci
1 litr mléka, sůl, 130 g krupice, 1 cibule, 50 g sádla nebo slaniny, 2-3 vejce, pažitka nebo petrželka.
Krupici zalejeme osoleným mlékem a za stálého míchání uvaříme kaši. Do horké kaše přilijeme rozkvedlaná vejce a mícháme až se srazí. V sádle nebo na rozškvařené slanině osmažíme cibulku. Nalijeme na kaši rozdělenou do talířů a posypeme zelenou natí. Tato kaše chutná k opékané uzenině, ke klobáse nebo k uzenému. Můžeme podávat také jako samostatný pokrm se salátem.
Krupicová kaše s houbami
1/2 l vody, 60 g krupice, 50 g másla, 500 g hub, 3-4 vejce, kmín, sůl, 1 cibule
Na polovině másla opražíme krupici, zalijeme osolenou vodou a uvaříme kaši. Na zůstatku másla zpěníme cibulku, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby, kmín a dusíme. Měkké vydušené houby vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme vejce a necháme za stálého míchání srazit. Pokrm podle chuti přisolíme a podáváme se salátem.
Krupicová kaše
200 g krupice, 40 g sádla, sůl, 1 litr vody
Krupici opražíme na sádle dozlatova. Potom ji zalejeme vodou a necháme bobtnat. Nabobtnalou krupici osolíme, zamícháme a přilijeme tolik vody, aby krupici přesahovala asi 1 cm. Místo vody můžeme použít vývar, nebo vodu ochucenou masoxem. Dusíme tak dlouho, až se voda vydusí a krupice změkne. Hotovou kaši podáváme s opečeným masem a salátem nebo posypanou strouhaným sýrem, politou smaženou cibulkou a doplněnou zlným salátem.
Krupicová kaše sladká
1 litr mléka, špetka soli, 130 g krupice, 30 g másla, 30 g cukru
Mléko svaříme se solí, máslem a cukrem a do vroucího vsypeme tenkým pramínkem krupici. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi deset minut. Uvařenou kaši rozdělíme na talíře, omastíme máslem a posypeme skořicí s cukrem, strouhaným perníkem, strouhanou čokoládou, kakaem nebo struohanými ořechy.
Krupicová kaše zapečená
1 litr mléka, 130 g krupice, špetka soli, 60 g cukru, 60 g másla, 4 vejce, vanilka, muškátový oříšek, citrónová kůra, 50 g rozinek
V nepatrně osoleném mléce uvaříme krupici na kaši. Do horké vložíme vanilku, špetku strouhaného muškátového oříšku, strouhanou citrónovou kůru a lžičku másla. Necháme vychladnout a vmícháme žloutky utřené s cukrem a rozinkami.Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh s bílků. Kaši vlijeme do máslem vymazané zapékací mísy, povrch poklademe kousky zbýlého másla a zapékáme asi půl hodiny.
Krupicová kaše s kandovaným ovocem
3/4 l mléka, 90 g krupice, špetka soli, 60 g másla, 50 g cukru, 1-2 žloutky, rozinky, ořechy, kandované ovoce, máslo
Z maličko osoleného mléka a krupice uvaříme kaši. Zvlášt' utřeme máslo s cukrem žloutky, vmícháme do chladnoucí kaše a nakonec zamícháme oprané a osušené rozinky, rozsekané ořechy a kandované ovoce nakrájené na menší kouky. Směs nalijeme do máslem vymazané ohnivzdorné mísy, povrch poklademe kousky másla a zapékáme. Před podáváním sypeme kaši opraženými strouhanými mandlemi.
Krupicová kaše s jablky
1 kg jablek, 100 g krupice, 100 g cukru, špetka soli
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a rozkrájíme na kousky. rozdusíme s trochou vody na kaši. Do kaše zavaříme krupici, přidáme špetku soli a za stálého míchání ji pomalu uvaříme. Podle potřeby můžeme během varu přidat trochu vroucí vody. Do uvařené kaše vmícháme potřebné množství cukru, záleží na kyselosti jablek a necháme rozpustit. Kaši rozdělíme na talíře, omastíme máslem a posypeme cukrem se skořicí.
Ovesná kaše slaná
1 litr mléka, 150 g ovesných vloček, sůl, 20 g tuku
Mléko osolíme, přidáme tuk, necháme jej rozehřát, vsypeme vločky a za stálého míchání uvaříme kaši. Uvařenou kaši rozdělíme do talířů, polijeme na kostičky nakrájenou, osmaženou slaninou nebo cibulkou.Kaši můžene také posypat petrželovou natí.
Ovesná kaše sladká
1 litr mléka, 150 g vloček, špetka soli, 20 g tuku
Do mléka přidáme sůl, máslo avločky a za stálého míchání uvaříme kaši. Uvařenou kaši rozdělíme do talířů, posypeme cukrem, posypeme máslem a doplníme kompotem.Můžeme sladit medem a sypat mletými ořechy nebo sypat vločkami opraženými na másle.
Ovesná kaše se smetanou
1 litr vody, 150 g vloček, sůl, 20 g másla, 1/4 l sladké smetany, cukr
Vločky zavaříme do studené vody se solí a máslem. Za stálého míchání uvaříme kaši, rozdělíme na talíře, posypeme cukrem a poléváme smetanou. Zdobíme čerstvým ovocem.
Pohanková kaše slaná
1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 60 g slaniny
Přebranou a spařenou pohanku na suché pánvi trochu opražíme a uvaříme v osolené vodě. Uvařenou kaši poléváme rozškvařenou slaninou. Pokud chceme mít kaši vydatnější, zavaříme pohanku do mléka.
Pohanková kaše s brynzou
1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 40 g tuku, 1 cibule 120 g brynzy
Uvařenou pohankovou kaši polijeme na talířích rozpuštěnou brynzou a osmaženou cibulkou.
Pohanková kaše s vejci
1 l vody, 250 g pohanky, sůl, 3 vejce
Uvaříme slanou kaši a kdxž zhoustne, vmícháme do ní vejce a necháme srazit. Hotovou kaši podáváme se salátem.
Pohanková kaše sladká
1 l mléka, 230 g pohanky, špetka soli
přebranou a spařenou pohanku zalijeme studeným mlékem se solí a pomaslu za občasného míchán , nejlépe ve vodní lázni, vaříme do zhoustnutí. hotovou kaši poléváme máslem, sypeme cukrem se skořicí nebo strouhaným perníkem.
Pohanková kaše s cuketou
Pohanky 1 hrnek, cukety 100 g , vody 2 hrnky, mořská sůl
Cukety nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě, po změknutí přidáme pohanku a kaši dovaříme obvyklým způsobem.
Kroupová kaše
Krup 3/4 hrnku, vody 2 hrnky, oleje 1 polévková lžíce, mořská sůl, olej
Chceme-li připravit sypkou kaši, je třeba kroupy před namočením propláchnout a zbavit je tak moučného škrobu, který ulpívá na povrchu krup. Kroupy solíme až před dovařením, tuk dáváme do kaše proto, aby se kroupy nepřipalovaly. Před vařením kroupy namáčíme asi 12 hodin a vodu před vařením neslíváme.
Vodu s kroupami uvedeme do varu a přidáme tuk, asi po hodině vaření osolíme, kroupy častěji mícháme, aby se nepřipálili a vaříme je nejméně půl hodiny.
Pohanková kaše s medem
Pohanky 200 g, vody 300 ml, oleje 2 polévkové lžíce, med, špetka mořské soli
Pohanku vsypeme do osolené vroucí vody, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít. Před podáváním do ní vmícháme med a olej.
Do pohanky můžeme vmíchat místo medu droždí osmažené na cibulce, dušené houby nebo brynzu.
Pšeničná kaše
Pšenice 250 g, vody 250 ml vody, rýžového mléka 250 ml, slunečnicového oleje 1 lžíci, 1 lžíci medu