Jáhlové pokrmy
Proso
Proso je prastará obilovina všech Slovanů. Prosné obilky zbavené pluch se broušením a leštěním zpracovávají na zlatožluté jáhly.
Jáhly obsahují množství bílkovin a tuku a snadno žluknou a hořknou. Před vlastní úpravou jáhly přebíráme, proplachujeme a několikrát spařujeme vroucí vodou, abychom je zbavily nahořklé a natrpklé chuti.
Jáhly mají vysokou kalorickou hodnotu, obsahují značné množství vitamínu skupiny B, hodně železa a fosforu.
Jáhlová polévka
1 1/4 l vody, 60 g jáhel, 60 g másla, 40 g hladké mouky, 10 g sušených hub, kmín, sůl, petrželka
Přebrané a vyprané jáhly spaříme, necháme okapat a potom je osmahnene na třetině másla. Přelijeme vodou, přidáme předem namočené houby, kmín a sůl a dáme vařit. Polévku zahustíme jíškou ze zbylého másla a mouky. Do hotové polévky přidáme jemně nakrájenou petrželku.
Zelná polévka s jáhlami
1 1/4 l vývaru z kostí, 250 g hlávkového zelí, 2-3 houby, 40 g jáhel, 30 g sádla, 40 g hladké mouky, sůl
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme procezeným studeným vývarem, rozšleháme a dáme vařit. Do vroucí polévky přidáme nakrájené zelí, očištěné na plátky pokrájené houby a přebrané spařené jáhly. Vaříme až je vše měkké. Hotovou polévku podle chuti přisolíme. Nemáme-li vývar z kostí, zalijeme jíšku vodou a polévku dochutíme kouskem masoxu, se kterým ji již jen krátce povaříme.
Jáhly dušené
200 g jáhel, 3/4 l vody, 30 g tuku, sůl
Přebrané, spařené a okapané jáhly s rozpuštěným tukem osmahneme. Zalijeme vodou, aby byly potopené, osolíme a pod pokličkou bez míchání dusíme. Hotové jáhly podáváme jako přílohu k masům s přírodní št'ávou. Při podávání je sypeme orestovanou cibulkou.
Jáhlové škubánky
1 l mléka, špetka soli, 250 g jáhel, 80 g másla na vykrajování
Z hodně tuhé jáhlové kaše vykrajujeme lžíci namočenou v horkém másle škubánky, klademe je do talířů a sypeme cukrem se skořicí nebo strouhaným perníkem. Podle potřeby je ještě pokropíme máslem.
Jáhlové škubánky slané
Ze slané jáhlové kaše vykrajujeme lžíci namočenou v horkém sádle škubánky, klademe je do talířů, posypeme orestovanou cibulkou a doplníme salátem.
Jáhelník se sušenými švestkami
1 l mléka, špetka soli, 200 g jáhel, 80 g cukru, 160 g sušených švestek, 60 g másla
Jáhly přebereme, vypereme a spaříme. Necháme okapat. Plech vymažeme máslem, vsypeme jáhly, zalijeme oslazeným mlékem se špetkou soli, posypeme předem namočenými sušenými švestkanmi a kousky másla a ve středně teplé troubě, až se vytvoří zlatožlutý škraloup. Hotový jáhelník na talířích sypeme skořicovým cukrem. Nemáme-li sušené švestky, použijeme jablka. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. V množství 300 g.
Jáhlový nákyp
1 l mléka, 250 g jáhel, 120 g cukru, 3 vejce, sůl, citrónová kůra, 50 g másla, 200 g sušených švestek
Přebrané, spařené a okapané jáhly uvaříme v přisoleném mléce na kaši. Do prochladlé kaše vmícháme žloutky utřené s polovinou cukru a trochu strouhané citrónové kůry. Nakonec lehce vmícháme bílky, ušlehané s cukrem. Směs vložíme do vymaštěné zapékací mísy a poklademe předem namočenými a uvařenými,sušenými švestkami. Povrch pokropíme máslem a v dobře předehřáté troubě zapékáme půl až tři čtvrtě hodiny. Hotový nákyp, teplý i studený, podáváme sypaný cukrem. Místo švestek můžeme použít jablka, rozinky, broskve atd.
Jáhelník slaný
1 l mléka, 200 g jáhel, 60 g slaniny, 1 cibule, 150 g uzeného bůčku, sůl
Na pánvi rozpustíme slaninu a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme vařený, na kostičky pokrájený bůček, přebrané a spařené jáhly a zalijeme osoleným mlékem, aby vše bylo potopené. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a během pečení můžeme přilít horké mléko. Dozlatova upečený jáhelník podáváme se zeleninovým salátem.
Jáhly s čočkou
200 g jáhel, 150 g čočky, 150 g cibule, 50 ml oleje, 200 g květáku, 100 g papriky, mořská sůl, bazalka, drcený kmín
Uvaříme odděleně jáhly a čočku, na oleji jemně orastujeme cibulku, přidáme nakrájený květák a dále restujeme přibližně 10 minut. V míse smícháme uvařené jáhly, čočku, orestovanou zeleninu, ochutíme mořskou solí, špetkou drceného kmínu a bazalkou. Polovinu směsi vložíme do vymazané zapékací mísy, na ni vrstvu nakrájené čerstvé papriky, kterou zakryjeme druhou polovinou směsi a zapékáme 40 minut ve vyhřáté troubě. Podáváme se zelným salátem nebo čerstvou zeleninou.
Jáhlové rizoto
250 g ovsa, 150 g rýže, 60 g cibule, 20 ml oleje, 100 g mražené zeleninové směsi, mořská sůl, kmín drcený, libeček
Oves bezpluchý a rýži vaříme v dohromady v dvojnásobném množství vody. Na orestované cibuli osmahneme mraženou zeleninu, smícháme se směsí obilovin a dochutíme mořskou solí, drceným kmínem a libečkem.
Jáhelník s ořechy
200 g jáhel, 3 ks vaječné bílky, 150 g sušených švestek, 2 polévkové lžíce rozinek, 2 polévkové lžíce vlašských ořechů, 1 polévkové lžíce oleje, celozrnná mouka
Nejdříve uvaříme hustou jáhlovou kaši. Do olejem vymazaného a moukou vysypaného hlubokého plechu vrstvíme na sebe střídavě kaši a namočené nasekané švestky s rozinkami a ořechy. Poslední vrstvu důkladně přitlačíme a uhladíme. Z vaječných bílků ušleháme sníh, kterým jáhelník přikryjeme a pečeme 20 až 30 minut v dobře vyhřáté troubě. Posledních 10 minut dopékáme nepřikryté.
Jáhly pikantní
300 g jáhel, 200 g čočky klíčky, 4 ks rajčat, 4 ks cibule, 1 ks pórku, 4 stroužky česneku, 6 polévkových lžic oleje, červená paprika, zázvor, mořská sůl.
Na směsi oleje s vodou podusíme cibuli s pórkem, přidáme hrubší kousky rajčat a samostatně uvařené jáhly. Směs dusíme 15 minut. Po odstavení z ohně a mírném zchladnutí vmícháme naklíčenou čočku, česnek se solí, nastrouhaný zázvorový kořen, mletou sladkou papriku. Na talířích sypeme lehce opraženými nasekanými mandlemi a podáváme se zeleninovým salátem.
Jáhlové škubánky
350 g jáhel, 250 ml sójového mléka, 850 ml vody, špetka soli
Na suché pánvi osmažíme za stálého míchání jáhly, přilijeme vodu a zvolna vaříme. Kdxž se voda začne vypařovat, přiléváme po troškách mléko. Za občasného zamíchání vaříme jáhly do měkka a necháme ztuhnout. Lžíci namočenou v horkém másle vykrajujeme na talíř noky, které poléváme omáčkou z křížal.
Chceme-li upravit škubánky na slano, posypeme je jemně osmaženým pórkem a strouhaným ovčím sýrem.
Jáhlový moučník
150 g máku, 150 g celozrnné mouky, 150 g vařených jáhel, 250 ml vody, 1 ks prášku do pečiva, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů
K samostatně uvařeným a vychladlým jáhlám vmícháme předem proprané a nasekané ořechy, rozinky a ostatní ingredience. Pečeme do zlatova na vymazaném a vysypaném plechu.
Jáhlový makovec
150 g máku, 100 g graham mouky, 200 g uvařených jáhel, 100 ml sójového mléka, rozinky, ovoce, nasekané ořechy
K uvařeným jáhlám přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a pečeme ve vymazané a vysypané formě. Jáhly můžeme doplnit rýži.
Jáhlová snídaně
(pro 1 osobu)
3 lžíce jáhel, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce libovolného sušeného ovoce, 1 lžíse semínek slunečnice nebo dýně, 1 lžíce sekaných ořechů nebo mandlí, 1 lžička medu nebo hnědého cukru, případně 1 lžička másla
Jáhly spaříme vařící vodou, slijeme, znovu zalijeme horkou vodou (1 cm nad povrch) a pomaslu vaříme do měkka (10 minut). Dáváme pozor, aby se voda nevyvařila. V misce smícháme ostatní přísady. Sušené ovoce nakrájíme na malé kousky. přidáme uvařenou obilninu. Zamícháme a podáváme.
Jáhelná kaše
Jáhly se vaří krátce, nemusí se namáčet. Pro přípravu sladké kaše předvaříme přibližně 20 minut ve vodě nebo v mléce se špetkou soli. Osladíme,smícháme s namočeným sušeným ovocem, např. tradičně se švestkami a drobně sekanými ořechy. Zapečeme v troubě.
Slané jáhly
Jáhly uvaříme v osolené vodě s rozkrojenou cibulí, smícháme s různou podušenou zeleninou podle chuti a zapečeme v troubě.
Staročeské proso
Proso neupravené na jáhly je velmi tvrdé, proto předem namočíme na několik hodin. Nebo za stálého míchání opražíme na pánvi do zlatohněda.
Přebrané a dobře vyprané proso po namočení scedíme a uvaříme v mírně osoleném mléce. Poměr je na 250 g prosa přibližně 1/2 l mléka.
Prosná kaše se sypala perníkem, sladila, mastila, máslem. Po vychlazení se přelila na vymaštěný a houskou vysypaný plech. Posypala švestkami, zalila mlékem s rozmíchaným vejcem a cukrem a zapekla se.